Sampolan tilan historiaa

Sampolan tila sijaitsee Nummen kylässä, Lohjalla Pitkäjärven rannalla. 

Maaseutuyrittäjänä toimiva Kirsi Aarnio-Kreander on pyörittänyt tilaa vuodesta 2012 jo kolmannessa sukupolvessa. Hän on koulutukseltaan agrologi, lähihoitaja sekä sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja.  

Tilan historia alkaa vuodesta 1926, kun Kirsin vaari Vilho Aarnio ja hänen veljensä Hannes Aarnio ostivat silloisen Mommolan tilan. Tuolloin tilan navetassa oli 18 lypsävää lehmää. 1940-luvulla navetta remontoitiin ja sinne mahtui jo 30 lypsävää ja nuorikarja. 

Vaarin kuoltua tilan pitoa jatkoivat Kirsin isä Heikki Aarnio ja setä Lauri Aarnio. Tuolloin 1975 tilasta tuli yhtymä. Yhtymänä he ostivat tätinsä Irjan tilan, jonka kaksi peltolohkoa salaojitettiin. Tilalle rakennettiin neljä lomamökkiä. 

Samana vuonna tilan maidontuotanto loppui ja tila jatkoi toimintaansa lihakarjankasvattajana. Tilalle ostettiin paikallisilta maidontuottajilta sonnivasikoita, jotka kasvatettiin teurasikään. Lihakarjantuotanto loppui 1999. 

Tila jaettiin veljesten kesken ja yhtymä purettiin vuonna 2012. Tilanjaon yhteydessä tehtiin sukupolvenvaihdos isän puolikkaalla ja Kirsi viljelee nyt tilaa yhdessä aviopuolisonsa kanssa. 

Green Care

Sampolan tila on saanut Green Care Finland Ry:n jäsenyyden vuonna 2013. Green Care on luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää ammatillista toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämälaatua.

Tilan tajoamat Green Care palvelut ovat eläinavusteinen toiminta, sosiaalipedagoginen hevostoiminta sekä terapiaponipalvelut.

Haluamme tarjota jokaiselle palan perinteistä maalaiselämää 

Elämyksiä ja elinvoimaa maatilalta!

Lapsille tilalla järjestetään muunmuassa talutusratsastusta, leirejä ja heppakerhoja. 

Ryhmille voidaan järjestää tilalla vaikkapa lasten syntymäpäiväjuhlat tai koululuokan / päiväkodin kevätretki. 

Vanhuksille, tai ryhmille, jotka eivät pääse tilallemme vieraaksi, voidaan järjestää vierailu lähestulkoon paikkaan kuin paikkaan. Suosittu terapiaponi Moona vierailee ketterästi vanhustenkodissa tai hoitoyksikössä ja hissikään ei ole liikkumiselle este!

Tapahtumiin - isompaan tai pienempään - tarjoamme talutusratsastusta tai kärryajelua. 

Mitä on Green Care?

Green Care on luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää ammatillista toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämälaatua.
Ammattialan osaamisen mukaisesti käytetään monia erilaisia eläin- ja luontoavusteisuuden menetelmiä. Näitä ovat muun muassa ratsastusterapia ja sosiaalipedagoginen hevostoiminta.

Eläinavusteiset palvelut

Ratsastusterapia on Suomessa tunnetuin eläinavusteisen terapian muoto. Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa painopisteenä on ennaltaehkäisevä toiminta ja sosiaalisen kuntoutuksen tarpeet, joista hevostoiminnan ohjaaja vastaa.
Hevosen ohella voidaan eläinavusteisessa toiminnassa ja terapiassa käyttää monia muitakin koti- tai lemmikkieläimiä.

Green Care Finland ry on valtakunnallinen yhdistys, joka edistää luonnon hyvinvointivaikutuksiin perustuvaa palvelutoimintaa. Sen jäsenet ovat sitoutuneet yhdistyksen eettisten ohjeiden noudattamiseen. Lue lisää aiheesta Green Care Finland Ry:n sivustolta.